עם זאת, הקורא יופתע לגלות עד כמה ההגבלות החקיקתיות והמנהליות על חופש הביטוי וחופש העתונות הן רבות וחמורות. כך למשל, בניגוד לדימוי המיידי הרווח בקרב הציבור לפיו קיים גוף אחד בודד העוסק בצנזורה מטעמי בטחון, הרי שבפועל קיימות רשויות מנהל רבות העוסקות בצנזורה בתחום הבטחוני.
חמור שבעתיים המצב כאשר נוכחים לדעת שכל רשות פועלת על פי אמות מידה שונות, לא תמיד תוך הקפדה על החוק, כך שהדובר הסביר לעולם מצוי במצב של אי ודאות בדבר האסור והמותר. מצב דומה שורר גם בתחומי צנזורה אחרים שאינם נוגעים לבטחון. סקירת המשפט המשווה במשטרים דמוקרטיים זרים, כגון ארצות הברית, אנגליה או גרמניה מגלה מצב דומה, אם כי מעט פחות חמור.
מעבר להגבלות המנהליות והחקיקתיות על חופש הביטוי והעתונות, בתי המשפט גם הם תורמים את חלקם בהפעלת צנזורה לסוגיה, באמצעות צווי איסור פרסום. פגיעתם הרעה של הצווים מסוג זה היא בכך שהם מוצאים כלאחר יד ובאופן בלתי מבוקר.
הקורא ימצא בספר דיון מקיף בתורת האיזונים הכללית. תורה זו נועדה לאזן בין ערכים שונים המתחרים ביניהם בשדה חופש הביטוי והעתונות. אלא שבפועל נמצא כי האיזון מופר, עקב ליקויים במבנה הנורמטיבי והלוגי של תורה זו. ליקויים אלה יוצרים אי ודאות משפטית, באופן שדובר סביר עלול להימנע מהשמעתם של ביטויים חוקיים ומוגנים מחשש לביצוע עבירה פלילית או עוולה אזרחית. אין צורך להכביר מילים על חומרתה היתרה של צנזורה עצמית, הנחשבת לצורת ההגבלה החמורה ביותר על חופש הביטוי והעתונות. הדיון מציע אלטרנטיבה למצב הקיים, תוך שהוא מניח תשתית תיאורטית לכך.
בפני הקורא מונח ספר מרתק, אשר לא רק משפטנים ואנשי חוק, אלא גם אנשי רוח מדיסציפלינות אחרות וכל אזרח בישראל שחופש הביטוי יקר לליבו, ימצאו בו עניין.